MEDICINA TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ

ENERGIILE ȘI SUBSTANȚELE FUNDAMENTALE

Există patru substanțe fundamentale pentru viață și activitățile normale ale corpului uman:

  1. Esența (jing) – material fundamental pentru organismul uman și baza materială pentru diverse funcții fiziologice ale corpului uman; este de două tipuri:
    • esență congenitală sau prenatală – provine de la părinți, este stocată în rinichi și activează creșterea, dezvoltarea și reproducerea organismului, de aceea i se mai spune și esență reproductivă;
    • esență dobândită – provine din nutrienții din mâncare și apă prin activitatea zang-fu-urilor, servind și ca bază materială pentru funcțiile acestora, de aceea i se mai spune și esența zang-fu-urilor.
  1. Qi (energie) – substanța fundamentală a universului și corpului uman

În Tratatul de medicină internă al Împăratului Galben se afirmă: „Ființele umane sunt produsul unirii qi-ului cerului și al pământului.”

Toată materia este formată prin schimbarea și mișcarea qi-ului. În corpul uman, qi-ul este în continuă mișcare (în sus, în jos, spre exterior, spre interior), de el depind toate activitățile vieții umane.

Qi-ul corpului uman are trei surse:

      a. qi congenital – provenit din esența părinților; manifestarea lui este în funcție de capacitatea rinichilor de a-l înmagazina;

      b. qi nutritiv – provenit de la nutrienții din mâncare și apă; producerea acestuia depinde de funcțiile de transport și transformare ale stomacului și splinei;

      c. qi din aer – provenit prin inhalare; depinde de activitatea plămânilor.

Qi-ul poate fi clasificat în patru tipuri:

      –      qi primordial (yuan qi)
      –      qi pectoral (zong qi)
      –      qi nutritiv (ying qi)
      –      qi defensiv (wei qi)

  1. Sângele (xue) – substanța roșie care circulă prin vasele sangvine, indispensabilă organismului uman. Este transformat din esența hranei de către splină și stomac, este guvernat de inimă, înmagazinat în ficat și controlat de splină. Hrănește zang-fu-urile și țesuturile; este considerat și baza materială a activității mentale.
  2. Fluide corporale (jin ye) – lichidele secretate în mod normal în organism și esențiale pentru activitățile vitale:
    • salivă
    • suc gastric
    • lichid intestinal
    • lichid sinovial

Provin din mâncare și apă și sunt transformate de stomac și splină. Ele hrănesc și umezesc pielea, mușchii, organele interne, diferitele orificii ale corpului, lubrifiază articulațiile și hrănesc măduva spinală și osoasă. După proprietăți, funcții și localizare, se împart în:

  • jin – lichid subțire, transparent, distribuit în piele, mușchi, orificii corporale și vase de sânge pentru a le menține umede
  • ye – lichid mai gros, hrănitor, distribuit în articulații, zang-fu-uri, creier și măduvă