Meridianele sunt canale prin care circulă qi-ul și sângele și care formează o rețea ce comunică cu organele interne și membrele, leagă partea superioară a corpului de cea inferioară, precum și partea interioară a corpului de cea exterioară.
Meridianele dispuse vertical (longitudinal) și în profunzime se numesc jing, iar cele dispuse transversal și la suprafața corpului se numesc luo (sau colaterale) și sunt ramificații ale meridianelor longitudinale.
În organismul fiecărui om există următoarele meridiane (jing):
- 12 meridiane principale – căile principale prin care trece qi-ul și sângele, dispuse simetric pe partea dreaptă și stângă a corpului și legate la organele zang-fu:
- 3 meridiane yin la mână: al plămânului, al pericardului, al inimii
- 3 meridiane yin la picior: al splinei, al ficatului, al rinichilor
- 3 meridiane yang la mână: al intestinului gros, al celor trei focare, al intestinului subțire
- 3 meridiane yang la picior: al stomacului, al vezicii biliare, al vezicii urinare
Meridianele yin corespund organelor zang și sunt distribuite pe partea interioară a membrelor superioare și inferioare, pieptului și abdomenului, iar meridianele yang sunt corespunzătoare organelor fu și traversează partea exterioară a brațelor și picioarelor, capului și trunchiului.
- 8 meridiane extraordinare – nu sunt asociate direct niciunui organ intern, sunt distribuite printre meridianele principale, încrucișându-se și întretăindu-se cu acestea:
- Du Mai (denumit și meridian de guvernare)
- Ren Mai (denumit și meridian de concepție)
- Chong Mai
- Dai Mai
- Yinqiao Mai
- Yangqiao Mai
- Yinwei Mai
- Yangwei Mai
- 12 meridiane divergente – sunt dispuse în prelungirea celor 12 meridiane principale, pătrund mai în profunzime decât acestea, sporind comunicarea dintre meridianele yin-yang și coordonarea dintre exteriorul și interiorul organismului
Funcția acestor meridiane este de a ajuta la comunicarea dintre meridianele principale și reglarea circulației qi-ului și sângelui din ele: surplusul de qi și sânge din meridianele principale este preluat și stocat în meridianele extraordinare, iar în caz de insuficiență de qi și sânge în meridianele principale, suplimentarea lor se face cu qi-ul și sângele din meridianele extraordinare. Meridianele extraordinare sunt strâns legate de ficat, rinichi, uter, creier și măduvă.
Colateralele (luo) se împart în:
– colaterale mari – pleacă din meridianele principale și din meridianele Du și Ren; sunt 15 la număr
– colaterale superficiale – dispuse sub piele
– colaterale mici
Mai există:
– 12 regiuni musculo-tendinoase – porțiuni musculare aflate pe traseul meridianelor principale, leagă oasele și articulațiile din organism și mențin mobilitatea
– 12 regiuni cutanate – porțiuni superficiale de pe corp care reflectă funcțiile meridianelor principale